Platstjänster och integritet

oktober 14, 2020
Estimerad lästid ca: 4 minuter
Platsinformation

I ett dokument publicerat av National Security Agency i USA (Augusti, 2020) lyfter NSA fram varför det är extremt viktigt att skydda dina platstjänster i mobilen. Din platsdata är mycket värdefull och måste skyddas av olika anledningar som du ofta inte tänker på.

Det går inte att vara helt skyddad men det är möjligt att öka säkerheten genom noggrann konfiguration och att begränsa exponeringen av din platsdata på dina mobila enheter. Innan vi tar ett djupdyk i varför så ska jag berätta snabbt om hur det hela fungerar.

Platstjänster i mobilen

När du använder en mobil, dvs från det att du startar igång enheten så aktiveras platstjänster. Information om din platsdata får man fram genom GPS och Bluetooth i kombination med Wifi nätverk och mobilmaster. Platsinformationen gör att appar, webbplatser och tredje part kan samla in information om din aktuella plats.

Även om GPS och mobilnätverket är otillgängligt så kan en mobil beräkna din ungefärliga plats om Wi-Fi och/eller Bluetooth är påslaget.

Mobiloperatörer

Mobilen litar i grunden på ditt mobila nätverk och mobiloperatören. Din mobiloperatör får tillgång till din platsinformation i realtid från mobilen eller din surfplatta, varje gång du kopplar upp dig till nätverket. Det innebär alltså att din operatör kan hålla koll på alla sina användare över ett väldigt brett område.

När är det viktigt att begränsa platstjänster?

I många avseenden gör det inget att platstjänster delas och kan till och med vara bra som t.ex.. om du behöver ringa ett nödsamtal så kan polisen ta reda på vart du befinner dig. Däremot kan det i andra situationer vara väldigt känsligt och innebära höga risker.

Skulle det vara så att någon kommer åt eller på något sätt kan påverka operatören så kommer denna platsinfo att inte att vara säker. Platsinformationen kan alltså läckas med eller utan att operatören är med på det. Det förekommer fall där mobiloperatörer säljer denna platsinformation till tredjepart.

Rekommendationer och tips

Många av säkerhetstipsen som presenterades i dokumentet kan anses ”överdrivet” för många mobilanvändare och speciellt om du inte tänker mycket på säkerheten när du använder mobilen. Vissa av följande tips är väldigt enkelt att utföra, även för den som inte är teknisk insatt. Börja med att konfigurera en av rekommendationerna så har du i alla fall tagit första steget till att ta kontroll över din personliga data.

Vi vill underlätta så mycket som möjligt för dig och har tagit fram några enkla steg.

Hur kan du ställa in platstjänster i din telefon för ökad säkerhet?

I många avseenden gör det inget att platstjänster delas och kan till och med vara bra som t.ex.. om du behöver ringa ett nödsamtal så kan polisen ta reda på vart du befinner dig. Däremot kan det i andra situationer vara väldigt känsligt och innebära höga risker. Skulle det vara så att någon kommer åt eller på något sätt kan påverka operatören så kommer denna platsinfo att inte att vara säker. Platsinformationen kan alltså läckas med eller utan att operatören är med på det. Det förekommer fall där nätverksoperatörer säljer denna platsinformation till tredjepart.

1. Börja med att säkerställa att dina appar och hemsidor som du besöker har så lite tillgång som möjligt.

Försök därför att undvika appar som kräver att du aktiverar platstjänster när möjligt. Dessa typer av appar i sig exponerar användares platsdata (till exempel: Karta, Shopping, taxi-appar, fitness osv.). Svårt att undvika?

a. Se då till att platsinställningarna för sådana appar är inställd antingen på: ”Aldrig: Förhindrar åtkomst till platstjänstinformation.
b. Eller, som minst: ”Medan appen används”.

Så här aktiverar/avaktiverar du Platstjänster (iPhone)
Gå till Inställningar > Integritetsskydd > Platstjänster.

2. Surfa inte mer än nödvändigt i din telefon

Använd datorn när du kan och ställ in på integritet platsinställningarna i mobilen till: ”Tillåt inte användning av platsdata”

3. Stäng av Bluetooth och Wifi när du inte använder det.

4. Sätt på Flight-mode när du inte aktivt använder mobilen.

5. Stäng av din hitta min (iPhone/enhet).

Gör det genom att gå till:
"Inställningar”> Klicka sedan på ”Ditt namn” högst upp> ”Hitta min”> Ändra till ”Av”.

Se även till att ”Dela min plats” är avstängd.

6. Använd VPN för att skydda din nätverksinformation.

Avslutningsvis

Kom ihåg att när du surfar på mobilen så se till att stänga av eller avböj platsdelningsbehörigheter för appar. Du vill hindra applikationer från att kartlägga dig med insamlad data från din platsinformation för att kunna skydda din integritet. Fastnar du på något steg? Har du frågor? Hör av dig till oss så hjälper vi dig. Dela gärna artikeln med dina vänner och bekanta för att väcka kännedom.

Proaktiva IT-lösningar som är utformade för att förvandla din verksamhet.
crossmenuchevron-downchevron-right