Platstjänster och integritet i mobilen

oktober 14, 2020
Estimerad lästid ca: 4 minuter
Platsinformation

I ett dokument som publicerades av den amerikanska myndigheten National Security Agency (NSA) i augusti 2020 lyftes det fram varför det är viktigt att skydda platstjänster i mobiler. Din platsdata är mycket värdefull och bör skyddas av olika skäl som man kanske inte alltid tänker på.

Även om det inte går att vara helt skyddad, går det att öka säkerheten genom noggrann konfiguration och att begränsa exponeringen av din platsdata på mobila enheter. Innan vi tar ett djupdyk i varför så ska jag berätta snabbt om hur det hela fungerar.

Avaktivera platstjänster för ökad integritet i mobilen

Platstjänster aktiveras på mobilen när man startar enheten och information om platsdata kan fås från GPS, Bluetooth, Wi-Fi-nätverk och mobilmaster. Platsinformationen gör att appar, webbplatser och tredje part kan samla in information om din aktuella plats, även om GPS och mobilnätverket inte är tillgängliga.

Din mobiloperatör får tillgång till din platsinformation i realtid varje gång du kopplar upp dig till nätverket, vilket innebär att operatören kan övervaka alla sina användare över ett brett område.

Platsinformation hos mobiloperatörer

Mobilen litar i grunden på ditt mobila nätverk och mobiloperatören. Din mobiloperatör får tillgång till din platsinformation i realtid från mobilen eller din surfplatta, varje gång du kopplar upp dig till nätverket. Det innebär alltså att din operatör kan hålla koll på alla sina användare över ett väldigt brett område.

När är det viktigt att begränsa platstjänster?

I många avseenden gör det inget att platstjänster delas och kan till och med vara bra som t.ex. om du behöver ringa ett nödsamtal så kan polisen ta reda på vart du befinner dig. Däremot kan det i andra situationer vara väldigt känsligt och innebära höga risker.

Skulle det vara så att någon kommer åt eller på något sätt kan påverka operatören så kommer denna platsinfo att inte att vara säker. Platsinformationen kan alltså läckas med eller utan att operatören är med på det. Det förekommer fall där mobiloperatörer säljer denna platsinformation till tredjepart.

Rekommendationer och tips för din personliga integritet

Många av säkerhetstipsen som presenterades i dokumentet kan anses ”överdrivet” för många mobilanvändare och speciellt om du inte tänker mycket på säkerheten när du använder mobilen. Vissa av följande tips är väldigt enkelt att utföra, även för den som inte är teknisk insatt. Börja med att konfigurera en av rekommendationerna så har du i alla fall tagit första steget till att ta kontroll över din personliga data.

Hur kan du ställa in platstjänster i din telefon för ökad säkerhet?

Det kan vara bra att dela platstjänster i vissa situationer, till exempel vid nödsituationer då polisen behöver hitta var du befinner dig. Men i andra situationer kan det vara känsligt och innebär höga risker. Om någon skulle få tillgång till eller på något sätt påverka operatören så kan platsinformationen läckas, vilket kan leda till att det säljs till tredje part. Därför är det viktigt att begränsa platstjänster på mobilen.

Platsinformationen kan alltså läckas med eller utan att operatören är med på det. Det förekommer fall där nätverksoperatörer säljer denna platsinformation till tredjepart.

  1. Börja med att säkerställa att dina appar och hemsidor som du besöker har så lite tillgång som möjligt.
  • Försök därför att undvika appar som kräver att du aktiverar platstjänster när möjligt. Dessa typer av appar i sig exponerar användares platsdata (till exempel: Karta, Shopping, taxi-appar, fitness osv.). Svårt att undvika?
  • Se då till att platsinställningarna för sådana appar är inställd antingen på: ”Aldrig: Förhindrar åtkomst till platstjänstinformation.
  • Eller, som minst: ”Medan appen används”.
  • Så här aktiverar/avaktiverar du Platstjänster (iPhone): Gå till Inställningar> Integritetsskydd> Platstjänster.

2. Surfa inte mer än nödvändigt i din telefon

  • Använd datorn när du kan och ställ in på integritet platsinställningarna i mobilen till: ”Tillåt inte användning av platsdata”

3. Stäng av Bluetooth och Wi-Fi när du inte använder det.

4. Sätt på Flight-mode när du inte aktivt använder mobilen.

5. Stäng av din hitta min (iPhone/enhet).

  • Gör det genom att gå till: "Inställningar”> Klicka sedan på ”Ditt namn” högst upp> ”Hitta min”> Ändra till ”Av”. Se även till att ”Dela min plats” är avstängd.

6. Använd VPN för att skydda din nätverksinformation.

Öka säkerheten i mobilen

För att öka säkerheten kan man börja med att säkerställa att appar och webbplatser har så lite tillgång som möjligt. Undvik appar som kräver att du aktiverar platstjänster och välj inställningarna ”Aldrig” eller ”Medan appen används” för platsinställningarna för sådana appar. Detta kan man enkelt göra genom att gå till inställningarna på sin iPhone. Du vill förhindra applikationer från att kartlägga dig med insamlad data för att kunna skydda din integritet. Genom att följa dessa tips kan du ta kontroll över din personliga data och öka din säkerhet.

Har du fastnat eller har frågor om något av ovanstående steg? Hör av dig till oss så hjälper vi dig. Dela gärna artikeln med dina vänner och bekanta för att väcka kännedom. För mer säkerhetstips och rekommendationer läs vad är IT-attacker eller hur du håller dig säker på din Mac.

crossmenuchevron-downchevron-right