Förstå hotbilden - En guide till vad olika typer av IT-attacker innebär

mars 31, 2023
Estimerad lästid ca: 6 minuter
IT-Attacker - skydda sig

IT-attacker är ett av de mest aktuella ämnena inom cyber säkerhetsbranschen. Med tilltagande digitalisering, framväxande nya tekniker och höga säkerhetsnivåer, är det viktigare än någonsin att veta vad IT-attackerna innebär och hur man skyddar sig från dem. I den här bloggen kommer vi att fokusera på att förstå vad en IT-attack är, vilka typer av attacker som finns och hur man skyddar sig från dem. Låt oss börja med grunderna!

Vad är en IT-attack och är du i riskzonen?

IT-attack, även kallad cyberattack, är ett samlingsbegrepp för olika typer av attack som utförs mot en organisations datasystem och/eller datanätverk. IT-attacker är försök att manipulera och/eller stjäla data och information som förmodat är skyddat.

Attackerna kan komma från både interna och externa källor och förekommer ofta genom att en hackare tar sig in i ett system via ett säkerhetshål eller ett misslyckat inloggningsförsök.

Hur går IT-attacker till?

Vanligtvis är det den attackerande parten som försöker hitta och utnyttja säkerhetshål som inte har täppts till. Om du använder internet, en dator, surfplatta eller smarttelefon är du i riskzonen. Hackare kan använda en rad olika metoder för att få tillgång till din enhet och dina personliga uppgifter. Medan IT-attackerna har många olika mål, har de ett gemensamt resultat: skada på organisationens datasystem och nätverk.

Vanliga typer av IT-attacker

Det är viktigt för organisationer att förstå de olika typerna av cyberattacker som existerar för att skydda sig mot dem. De är oftast utformade för att stjäla värdefull information som känsliga uppgifter om kunder, åtkomstuppgifter, ekonomiska data eller känslig information.

En av de vanligaste metoderna är skadlig programvara, som kan installeras på din enhet genom att klicka på en länk, öppna en fil eller besöka en infekterad webbplats.

Det finns två olika sätt bedragare använder för att göra angrepp, passiva attacker och aktiva attacker.

Passiva cyberhot

En passiv attack avser att samla information utan att aktivt orsaka störningar eller skador på datasystemet eller nätverket. Passiva IT-attacker är vanligtvis svårare att upptäcka än aktiva attacker eftersom angriparen helt enkelt observerar eller övervakar kommunikation eller informationsflöde. Här är några av de vanligaste typerna av passiva IT-attacker:

Avlyssning: Vid avlyssning, utnyttjar angriparen nätverkets öppna radiovågor för att avlyssna kommunikation mellan enheter. En avlyssning innebär att en tredje part kan få tillgång till kommunikation mellan två enheter som sker via till exempel ett trådlöst nätverk eller internet.

Sniffning: Sniffning är när en angripare kan övervaka nätverkstrafik för att få tillgång till data som skickas över nätverket. Dessa attacker kan genomföras på offentliga Wi-Fi nätverk och trådlösa enheter utan att användaren ens är medveten om det.

Trafikanalys: Trafikanalys är en teknik som kan användas för att samla information om användare, system och enheter som är anslutna till ett nätverk. Genom trafikanalys kan angriparen analysera nätverkets trafikflöde, vilket kan avslöja känslig information.

Passiva trådlösa attacker: Passiva trådlösa attacker är än mer sofistikerade, de kan använda tekniker, exempelvis "man-in-the-middle" som kan göra allt ovanstående utan att ens ansluta till det trådlösa nätverket.

Det är viktigt att ha i åtanke den potentiella risken för påverkan av platstjänster och integritet i mobilen. För att öka säkerheten och skydda sig själv och sin information mot hot är det därför en god idé att granska och justera sina inställningar för platstjänster och integritet på mobilen. Genom att ta kontroll över dessa inställningar kan man minska risken för angrepp och skydda sin integritet och säkerhet på nätet.

Aktiva cyberhot

Aktiva attacker syftar emellertid till att störa eller förstöra datasystemet eller nätverket. Några exempel på aktiva attacker inkluderar virus, som infiltrerar datorer och kan ändra eller förstöra filer, DOS-attacker som överbelastar datasystem eller servrar och hindrar dem från att svara på förfrågningar, och phishing som lockar användare att avslöja personlig information eller lösenord.

Virus och skadlig kod - Infekterade koder med skadliga program

Virus- och skadlig kod är ett annat vanligt hot som kan orsaka skada på ett datasystem genom att infektera den med skadliga koder eller program. Dessa program kan spridas via e-post, skadliga webbplatser, nedladdningar, eller till och med via USB-enheter.

När en enhet är infekterad kan viruset eller den skadliga koden stjäla personlig information, förstöra filer eller systemet och sprida sig till andra anslutna enheter. Det är viktigt att ha uppdaterade antivirusprogram installerade och att vara försiktig med vad man laddar ner eller öppnar från okända källor.

Social Engineering - Manipulerar användare

Social engineering innebär att attackerare försöker manipulera användare för att få dem att lämna ut viktig information eller få åtkomst till ett system. Social engineering kan ske på olika sätt, till exempel genom att:

  1. Skicka phishing-mejl som ser ut att komma från en betrodd källa och uppmanar användaren att klicka på en länk eller lämna ut inloggningsuppgifter.
  2. Försöka lura användaren att lämna ut uppgifter över telefon, till exempel genom att utge sig för att vara en IT-support tekniker eller en chef.
  3. Använda sociala medier för att lura användaren att klicka på en länk som leder till skadlig programvara eller att lämna ut personlig information.
  4. Utge sig för att vara en annan person och skapa förtroende med målet att få tillgång till känslig information.

Nätfiske - Lurar till sig känslig information

Nätfiske-attack (eng: phishing) är en form av bedrägeri som syftar till att lura användare att lämna ut känsliga data såsom användarnamn och lösenord. Detta görs exempelvis genom att använda sig av falska webbsidor som ser ut som de riktiga, oftast bank- eller e-postsidor. Individen som utför attacken skickar sedan ut skräppost eller spam till användarnas e-postadresser eller sociala medier. När användaren klickar på länken i meddelandet kommer de till en falsk webbsida där de uppmanas att logga in och lämna ut sin information.

Att identifiera en "phishing" attack kan vara svårt eftersom sidan ser ut som den riktiga. Det är därför viktigt att man alltid kontrollerar att webbadressen stämmer med den man brukar använda, samt att man alltid är vaksam när man får meddelanden som ber om känslig information.

DOS-attacker - Kraschar och överbelastar system

Med DDoS-attacker, eller Distributed Denial of Service-attacker, är ändamålet att överbelasta en dator- eller ett systemnätverk med trafik för att förhindra att användare eller administratörer kan komma åt och utföra sina uppgifter. DOS-attacker kan behöva mycket trafik för att överbelasta ett datasystems resurser och få det att krascha.

Malware - Skadlig programvara

Malware är en typ av skadlig programvara som är designad för att skada eller komma åt system. Det kan vara något så enkelt som att låsa din dator med ett lösenord eller så komplext som att skapa ett botnätverk för att samla upp all data. De kan omfatta allt från distribuerade benägenhetsangrepp och ransomware-attacker till kodinjektion och systemöverträdelser.

Attacker är oftast utformade för att stjäla känsliga uppgifter om kunder, åtkomstuppgifter, eller ekonomiska data. Ett vanligt exempel på en skadlig programvara är Trojan. Trojan är en typ av skadlig programvara som ofta maskerar sig som legitima program eller filer och lurar användare att ladda ner och installera dem.

När Trojanen har infiltrerat en dator kan angriparen ta kontroll över datorn och utföra en rad olika skadliga handlingar, inklusive stjäla personlig information, sprida skadlig kod, utföra DDoS-attacker eller infektera andra datorer och nätverk

Skydda ditt företag från IT-attacker

För att skydda dig från IT-attacker är det viktigaste att ha ett starkt säkerhetsprogram installerat på det system som ska skyddas. Detta inkluderar säkrade lösenord, antivirusprogram och brandväggar. Det är också viktigt att regelbundet hålla sig uppdaterad med de senaste uppdateringarna för att förhindra att sårbarheter kan utnyttjas. Nedan kommer ytterligare åtgärder att göra om du känner dig osäker med cybersäkerheten:

  • Utbildning om hur man kan skydda sig.
  • Uppmärksamma hur man kan identifiera och hantera cyberattacker.
  • Att övervaka nätverk för att identifiera och förhindra attacker.

Genom att vidta lämpliga åtgärder kan vi minska risken för IT-attacker och skydda oss från eventuella cyberhot.

Vi kan hjälpa dig att identifiera de viktigaste säkerhetsriskerna för er organisation som gör er sårbar för cyberattacker. Utöver att identifiera säkerhetsrisker, kan vi också erbjuda skräddarsydda lösningar för att skydda er organisation från dessa hot, vilket kan innefatta att outsourca vissa IT-tjänster till specialiserade leverantörer. Kontakta oss idag, så berättar vi mer om hur vi kan hjälp dig.

crossmenuchevron-downchevron-right