Lösenordshanterare - Skydda dina lösenord från obehöriga

oktober 17, 2019
Estimerad lästid ca: 6 minuter
Lösenordshanterare

Säkerhetsintrång har blivit en alltmer återkommande händelse de senaste åren, där stor mängd information otillbörligen hamnar i utomståendes händer. Vi oroar oss i högre utsträckning, speciellt de som redan blivit utsatta. Ett uppmärksamt exempel var 2018 med Facebook och Cambridge Analytica. Det blir allt vanligare att personlig information olovligen sprids och säljs på internet. IT-brott har skjutit i höjden, och mängden utlämnad privata data ökar exponentiellt.

I skenet av denna oroväckande trend uppstår en angelägen fråga: Hur säker är användningen av en lösenordshanterare? Vi talar om hur du kan se till att din data hålls säker, och vilka metoder som nu rekommenderas för att minimera risken att bli utsatt för brott.

Varför behöver du en lösenordshanterare?

Det kan ta tid innan du inser att någon har fått tillgång till känslig information om dig, såsom lösenord och kreditkortsuppgifter. Vid den tidpunkten kan det vara för sent. Av den anledningen är en lösenordshanterare och användningen av långa, komplicerade lösenord viktigare än någonsin. Dessutom rekommenderar vi att använda tvåfaktorautentiseringstjänster som ett ytterligare lager av säkerhet.

Likaså finns det statistik från en undersökning av Novus som visar att nästan var femte svensk har redan drabbats av IT-brottsligheter dvs. brott eller bedrägeri på nätet. Medan var tredje svensk oroar sig för att någon obehörig ska komma åt lösenord och kortuppgifter. Dessutom har över två miljoner svenskar blivit utsatt för brott och nästan var tredje svensk för någon typ av bedrägeri på nätet.

Läs vidare om du...

 • Har svårt att komma ihåg alla inloggningsuppgifter.
 • Vill vara sin egen säkerhetsexpert.
 • Haft problem tidigare med dataintrång.
 • Vill komma igång med en lösenordshanterare.

säker lösenordshantering 

Lösenordshanterare: Personligt säkerhetsvalv

Att få tillgång till andra personers lösenord och övrig känslig information är enklare än vad många föreställer sig. En vanlig föreställning är att det inte alltid finns mycket viktig information kopplad till ett konto, men då många ofta använder samma lösenord för flera konton blir det lätt att använda detta till sin fördel och få tillgång till ytterligare information.

Ett kraftfullt sätt att skydda din digitala data från att obehöriga får tillgång till den är att lagra alla dina lösenord säkert i ett digitalt valv. I detta sammanhang är lösenordshanteraren ditt personliga säkerhetsvalv.

Molnbaserat eller lokalt

En lösenordshanterare är uppbyggd på flera olika sätt som exempelvis molnbaserat eller lokalt på din enhet. Oavsett säkerställer du att din information är i säkert förvar och gör det mycket svårare för andra att få tillgång till din information. Det är strukturerat på ett sätt där du endast behöver komma ihåg huvudlösenordet och så fixar hanteraren resten.

I hanteraren lagras alla dina lösenord tillsammans med deras tillhörande användarnamn och webbadresser. Den hjälper dig dessutom att skapa unika lösenord. Du behöver inte komma ihåg själv varje gång, den hjälper dig att generera nya när du behöver. När du loggar in nästa gång är du bara två klick ifrån att logga in utan att behöva skriva ditt lösenord.

Öka säkerheten med en lösenordshanterare

Det är få personer som kan memorera ett stort antal unika lösenord, särskilt om de är komplicerade och långa. Du kanske redan har bra kombinationer av lösenord men det handlar främst om att företagsdatabaser kan hackas och det krävs att de skyddar sina databaser. Därför rekommenderar vi att använda lösenordshanterare.

Dessa tjänster hjälper dig att skapa unika lösenord och lagrar dem säkert, så att du bara behöver komma ihåg huvudlösenordet till lösenordshanteraren. Ta din säkerhet och information på allvar hur än oviktigt du anser det vara just nu.

lösenordshanterare

IT-säkerhet för alla

Det är en tidskrävande process att behöva hantera lösenord, speciellt när du skriver fel en gång så kan det skapa ett irritationsmoment. Därför väljer många hellre att vara likgiltig istället för att ha säkra lösenord. Majoriteten av människor idag tänker ut ett lösenord snabbt, tar något enkelt som man kommer komma ihåg och återanvänder samma lösenord överallt. Känner du igen dig?

Nästan hälften av befolkningen använder lösenord med tydlig personlig koppling. Att man väljer mormors namn och födelseår eller ”123456” som har varit det vanligaste återanvända lösenordet senaste 6 åren.

För att skydda dina lösenord och säkerställa att din data inte kommer i fel händer rekommenderar vi att du:

 1. Lagrar alla dina lösenord i en lösenordshanterare: Enkelt att hålla koll på alla lösenord.
 2. Använder långa lösenord med minst 12 tecken, inklusive bokstäver och siffror.
 3. Skapar unika lösenord: Försök att alltid ha unika lösenord. Sluta återanvänd samma. 
 4. Använder tvåfaktorautentisering.

TIPS! Ett knep är att komma på lösenordsfraser från filmer (eller musik) som du kan komma ihåg som exempelvis: ”No1putsb4by1ndcorner” eller ”The4orce1sStrong!!”.

Du skulle kunna ha samma fras som du stavar på olika sätt. Exempelvis genom att placera utropstecken eller något tecken på olika platser som i början, mitten eller slutet. På det sättet kan du komma åt din e-post och andra konton på andra datorer utan stora svårigheter. 

Hjälpmedel för dig som vill ha koll


Monitor Firefox
Monitor är ett verktyg från Firefox som används för att se om du har varit en del av ett dataintrång på nätet. Du kan söka på din e-postadress i alla offentliga dataintrång som går tillbaka till 2007 samt eventuella tips på hur du undviker framtida intrång. Ett mycket bra verktyg för dig som vill ha koll. Registrera dig för att få övervakning och varningar så att du kan skydda din integritet på nätet.

Pwned Passwords
Har ditt lösenord exponerats i dataintrång? Här kan du se om dina lösenord är lämpliga att fortsätta använda eller inte. Den visar om dina lösenord är med i databasen av intrång. Om ditt lösenord har blivit exponerad löper de större risk att användas för att ta över andra konton.

How secure is my password?

Denna webbplats informerar dig om hur lång tid det kan ta för en dator att knäcka ditt lösenord. Ett online verktyg som är till för dig som vill veta om ett lösenord du använder eller kommer vilja använda är tillräckligt starkt eller inte.
Hur säker är ditt lösenord?

Hur många tecken ska man ha i ett lösenord?

Om vi utgår från tabellen nedan tar det exempelvis bara 30 sekunder att hacka ditt lösenord med 6 tecken. Därför kan det vara bra att ta hjälp av en lösenordshanterare. Se för dig själv hur lite extra ansträngning kan innebära i längden.

Antal Tecken Tid att hacka
6 30 Sekunder
7 30 Minuter
8 29 Timmar
9 3 Dagar
10 11 År
11 646 År
12 37 Decennier

Tips för att skydda dina lösenord

För att undvika att informationen hamnar i fel händer utan din vetskap rekommenderar vi att du:

 • Spara alla lösenord i en lösenordshanterare.
 • Gör dina lösenord långa med minst 12+ tecken och bokstäver samt siffror.
 • Ju längre lösenord, desto längre tid tar det att hacka.
 • Skapar svårlösta kombinationer av tecken.
 • Skapar unika lösenord.

Avsätt lite extra tid när många redan är utsatta med högriskbeteende på nätet. Med andra ord lönar det sig att alltid bry sig i stunden, så slipper du dataintrång som kan vara skadligt för din egen personliga information eller hela företaget. När du använder en lösenordshanterare är det mycket svårare att hacka och komma åt din information.

Summering

De flesta moderna lösenordshanterare finns tillgänglig på de flesta enheter och de kommer med funktioner som lösenordsgenerator, säkra anteckningar, tvåfaktorautentisering, med mera. Genom att använda en lösenordshanterare blir det svårare för obehöriga att komma åt din information, och du kan behålla alla dina lösenord säkert på ett och samma ställe. Ciseways IT specialister står till din tjänst om du behöver professionell hjälp att välja rätt lösenordshanterare för dina behov. Vi har uppnått betydande framgångar med att skapa effektiva lösningar till våra kunder, och vi kan också göra det för dig.

crossmenuchevron-downchevron-right