Lösenordshanterare - Skydda dina lösenord från obehöriga

oktober 17, 2019
Estimerad lästid ca: 6 minuter
Lösenordshanterare

Säkerhetsintrång har på senare år blivit en återkommande händelse där mycket information läcks ut till någon utomstående. Vi oroar oss i högre utsträckning, speciellt de som redan blivit utsatta. Mest anmärkningsvärt var 2018 med Facebook och Cambridge Analytica.

Det blir allt mer vanligt förekommande att personlig information läcks ut och säljs på nätet utan våran vetskap. IT-relaterad brottslighet har ökats och på grund av detta berättar vi vad du ska tänka på för att minimera risken att någon tar över dina konton och kortuppgifter.

Hur säker är en lösenordshanterare?

Det kan ta tid innan du märker av att någon har fått tillgång till din information om dig så som lösenord och andra känsliga uppgifter, när du väl blir uppmärksam kan det vara försent. Därför blir det allt viktigare att ha en lösenordshanterare och använda långa och säkrare lösenord.

Likaså finns det statistik från en undersökning av Novus som visar att nästan var femte svensk har redan drabbats av it-brottsligheter dvs. brott eller bedrägeri på nätet. Medan var tredje svensk oroar sig för att någon obehörig ska komma åt lösenord och kortuppgifter. Dessutom har över två miljoner svenskar blivit utsatt för brott och nästan var tredje svensk för någon typ av bedrägeri på nätet. Läs vidare om du...

  • Har svårt att komma ihåg alla inloggningsuppgifter.
  • Vill vara sin egen säkerhetsexpert.
  • Haft problem tidigare med dataintrång.
  • Vill komma igång med en lösenordshanterare.

säker lösenordshantering 

 

Lösenordshanterare: Personligt säkerhetsvalv

Det är enklare än vad du tror att komma åt andra lösenord, dina bankuppgifter och andra sidor med känslig information. Många tänker att det inte alltid är så mycket viktig information kopplat till ett konto men eftersom många upprepar samma lösenord är det enkelt att ta sig vidare därifrån. Detta innebär att ett av de bästa sätten som du kan skydda din digitala data från att hamna i fel händer, är att lagra alla dina lösenord säkert i ett valv. Lösenordshanteraren i det här fallet representerar din personliga säkerhetsvalv.

Molnbaserat eller lokalt

En lösenordshanterare är uppbyggd på flera olika sätt som exempelvis molnbaserat eller lokalt på din enhet. Oavsett säkerställer du att din information är i säkert förvar och gör det mycket svårare för andra att få tillgång till din information. Det är strukturerat på ett sätt där du endast behöver komma ihåg huvudlösenordet och så fixar hanteraren resten.

I hanteraren lagras alla dina lösenord tillsammans med deras tillhörande användarnamn och webbadresser. Den hjälper dig dessutom att skapa unika lösenord. Du behöver inte komma ihåg själv varje gång, den hjälper dig att generera nya när du behöver. När du loggar in nästa gång är du bara två klick ifrån att logga in utan att behöva skriva ditt lösenord.

Öka säkerheten med en lösenordshanterare

Det är väldigt få människor som har förmågan att kunna memorera så många unika lösenord, även när de är enkla att komma ihåg. Du kanske redan har bra kombinationer av lösenord men det handlar främst om att databaser kan hackas och det krävs att tjänsten skyddar sina databaser. Som jag tidigare antytt finns det redan olika sätt för att skydda alla lösenord enkelt och utan mycket arbete. Ta din säkerhet och information på allvar hur än oviktigt du anser det vara just nu.

lösenordshanterare

 

IT-säkerhet för alla

Det är en tidskrävande process att behöva hantera lösenord, speciellt när du skriver fel en gång så kan det skapa ett irritationsmoment. Därför väljer många hellre att vara likgiltig istället för att ha säkra lösenord. Majoriteten av människor idag tänker ut ett lösenord snabbt, tar något enkelt som man kommer komma ihåg och återanvänder samma lösenord överallt. Känner du igen dig? Nästan hälften av befolkningen använder lösenord med tydlig personlig koppling.

Att man väljer mormors namn och födelseår eller ”123456” som har varit det vanligaste återanvända lösenordet senaste 6 åren. Av den orsaken rekommenderar vi lösenord med minst 12 tecken. Du behöver bara välja att ha en lösenordshanterare med bra rykte så sköter den resten. Vi delar med oss några starka tips och förslag för att hjälpa dig, hantera och övervaka användarnamn och lösenord.

1. Unika Lösenord

Försök att alltid ha ett unikt lösenord när du registrerar dig någonstans. Sluta återanvänd samma lösenord varje gång du registrerar dig på en hemsida. Ett säkert kort är att ha ett specifikt lösenord till varje tjänst. Ta hjälp av lösenordshanteraren för att hålla koll på alla lösenord.

2. Lösenordsfraser

Ett annat knep är att komma på lösenordsfraser som du kan komma ihåg som exempelvis ”No1putsb4by1ndcorner” eller ”The4orce1sStrong!!”. Du skulle kunna ha samma fras som du stavar på olika sätt. Exempelvis genom att placera utropstecken eller något tecken på olika platser som i början, mitten eller slutet. På det sättet kan du komma åt din e-post och andra konton på andra datorer utan stora svårigheter. 

Hjälpmedel för dig som vill ha koll


Monitor Firefox
Monitor är ett verktyg från Firefox som används för att se om du har varit en del av ett dataintrång på nätet. Du kan söka på din e-postadress i alla offentliga dataintrång som går tillbaka till 2007 samt eventuella tips på hur du undviker framtida intrång. Ett mycket bra verktyyg för dig som vill ha koll. Registrera dig för att få övervakning och varningar så att du kan skydda din integritet på nätet.

Pwned Passwords
Har ditt lösenord exponerats i dataintrång? Här kan du se om dina lösenord är lämpliga att fortsätta använda eller inte. Den visar om dina lösenord är med i databasen av intrång. Om ditt lösenord har blivit exponerad löper de större risk att användas för att ta över andra konton.

How secure is my password?
secure password
Denna webbplats informerar dig om hur lång tid det kan ta för en dator att knäcka ditt lösenord. Ett online verktyg som är till för dig som vill veta om ett lösenord du använder eller kommer vilja använda är tillräckligt starkt eller inte.

Hur många tecken ska man ha i ett lösenord?

Om vi utgår från tabellen nedan tar det exempelvis bara 30 sekunder att hacka ditt lösenord med 6 tecken. Därför kan det vara bra att ta hjälp av en lösenordshanterare. Se för dig själv hur lite extra ansträngning kan innebära i längden.

Antal Tecken Tid att hacka
6 30 Sekunder
7 30 Minuter
8 29 Timmar
9 3 Dagar
10 11 År
11 646 År
12 37 Decenier

Tips för att skydda dina lösenord

För att undvika att informationen hamnar i fel händer utan din vetskap rekommenderar vi att du:

  • Spara alla lösenord i en lösenordshanterare.
  • Gör dina lösenord långa med minst 12+ tecken och bokstäver samt siffror.
  • Ju längre lösenord, desto längre tid tar det att hacka.
  • Skapar svårlösta kombinationer av tecken.
  • Skapar unika lösenord.

Avsätt lite extra tid när många redan är utsatta med högriskbeteende på nätet. Med andra ord lönar det sig att alltid bry sig i stunden, så slipper du dataintrång som kan vara skadligt för din egen personliga information eller hela företaget. När du använder en lösenordshanterare är det mycket svårare att hacka och komma åt din information.

Summering

De flesta lösenordshantere finns tillgänglig på de flesta enheter och kommer med funktioner som lösenordsgenerator, säkra anteckningar, tvåfaktorsautentisering m.fl. Det som är unikt med är att om du kan förvara och hantera alla dina lösenord på ett säkert sätt offline, borta från molnet. Det innebär att all information som du lägger till i lösenordshanteraren lagras lokalt på din enhet och synkas över dina andra tillåtna enheter.

Lösenordshanterare gynnar dig både personligen och på jobbet med sina enkla men kraftfulla funktioner. Du kan enklare göra rätt i varje moment för att uppnå bästa resultat. Vill du dessutom ha professionell hjälp att välja rätt lösenordshanterare för ditt ändamål kan du kontakta Ciseways IT specialister. Vi har uppnått stora framsteg i byggandet av framgångsrika lösningar för våra kunder, och vi kan göra det för dig också.

Källa:

https://www.svt.se/nyheter/tva-miljoner-svenska-utsatta-for-brott-pa-natet
http://www.mynewsdesk.com/se/msb/pressreleases/riskbeteenden-i-fokus-under-aarets-informationssaekerhetsmaanad-2925699
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_most_common_passwords
https://internetkunskap.se/article/5be2d5445c9ba10dc853bb0f/ar-det-inte-dags-att-bry-dig-lite-mer-om-dina-losenord

Proaktiva IT-lösningar som är utformade för att förvandla din verksamhet.
crossmenuchevron-downchevron-right