Vad är Microsoft Teams

Microsoft Teams: Specifikationer och begränsningar

I denna artikel får du svar på vad som gör Microsoft Teams till en go-to app för många och vad som gör appen till ett utmärkt alternativ även för ditt team. Först ut är en sammanfattning av vanliga frågor och svar samt besvarar frågan:Vad är Microsoft Teams? Du får även reda på all viktig information om de begränsningar, specifikationer och frågor som du kan ha om Microsoft Teams. Vi kommer även att förklara skillnaderna mellan gratis och betalversionen av Teams samt förtydligar de möjligheterna som appen erbjuder. Skrolla ner för att ta reda på vad du kan och inte kan göra i Teams.

Innehållsförteckning

 1. Sammanfattning
 2. Vad är Microsoft Teams?
 3. Begränsningar
 4. Frågor och svar
 5. Teams Live Events
 6. Slutsats

Sammanfattning

Maxantalet användare är 250 st. som kan vara uppkopplade samtidigt i ett möte. Detta gäller oavsett om det är inom organisationen, webb, Windows, Mac, mobil eller om deltagarna är gästanvändare.

Först behöver du skapa ett Microsoft 365 konto med en Microsoft 365 licens. Du hanterar sedan inställningarna för din organisation i Microsoft Teams admincenter. Du kan till exempel ställa in dina policy för att kunna kontrollera vilka appar som finns tillgängliga i hela organisationen eller för specifika Team-användare. Du kan även anpassa Teams genom att fästa de appar som är viktigast för dina kollegor.

Microsoft Teams finns tillgängligt för Windows, Mac eller Linux samt via webben och mobilen.

Appen finns tillgänglig både i Google Play för Android telefoner och App Store med din Apple-telefon. Till datorn kan du ladda ner appen från Microsoft.

Vad är Microsoft teams?

Microsoft Teams är en video-, chatt- & mötesapp som används av Microsoft 365 kunder för att underlätta kommunikationen i grupper. Teams-appen har under det senaste halvåret utvecklats till den ultimata plattformen för samarbete, med möjlighet att bjuda in externa användare via länkar till möten. Dessutom är Teams integrerat med Microsoft 365 för att ge användarna tillgång till andra Microsoft tjänster som exempelvis Onedrive, Sharepoint, Powerpoint, Word, Excel med flera.

Välkommen till Teamet bild - Kanal

Återkommande begrepp
 • Team – En virtuell nav där alla medlemmar bjuds in för att samarbete kring projekt.
 • Kanal (eng: Channel) – En individuell rum i samma nav som antingen kan vara öppen för alla medlemmar eller endast inbjudningar. Du kan skapa specifika kanaler (eller rum) beroende tema som t.ex. nyheter, spel, ekonomi, HR och annat.
 • Kanalfliken – Här kan du spara inlägg, filer, appar och mycket annat som du använder regelbundet. De är inte heltäckande för hela appen dvs. en kanal kan ha olika flikar.
 • Aktivitetsflöde – Här kan du se alla aktiviteter, kommentarer, mentions och allmänna svar från dina grupper som du är med i.
 • Chatt – Privat chatt mellan du och andra i teamet.

Begränsningar

0
Antal ägare per team
0
Antal team en användare kan vara medlem i.
0
Antal Medlemmar per team
0
Privata kanaler per team
0
Maxantalet kanaler per team
0
Medlemmar i en privat kanal
Frågor och svar

Det är en modern kommunikationsapp med stöd för likes, gifs, uttryckssymboler, förhandsvisningar av direktlänk och mycket annat som berikar din kommunikation. En annan fördel med Teams är att den integreras med Microsoft 365 vilket gör den till en ledande chat och samarbetsplattform. Med andra ord ett väldigt bra alternativ till Zoom eller Slack.

Kanaler är de rum/konversationer du har med andra kollegor. Varje kanal är till för ett visst område, en viss avdelning eller ett visst projekt. Du kan alltså skapa olika kanaler beroende på ditt egna skräddarsydda upplägg.

För varje nyskapad kanal skapas dessutom en egen mapp i ett SharePoint dokumentbibliotek.

Skapa en standardkanal

Det finns olika sätt att ladda upp filer till Teams. När du har laddat upp en fil kan du även dela en länk till den. Fördelen med det är att då behöver du inte ladda upp flera kopior av samma fil för att dela den på olika platser. Se nedan hur du går tillväga när det gäller att bifoga filer från datorn.

För närvarande kan du koppla upp till 250 personer för chatt och samtal. För ett vanligt möte samt för videomöte eller audiosamtal är maxgränsen 20 personer.

Ja, du kan återställa raderade kanaler inom en begränsad period. Raderade kanaler kan återställas inom 30 dagar och räknas under tiden in i maxantalet på 200 st. kanaler. Efter 30 dagar raderas samtliga kanaler och dess innehåll permanent.

Nej, för närvarande kan 9 st video synas samtidigt. Gruppvideosamtalet är en grid på 3:3 = 9 videos samtidigt och det finns planer på att utveckla till betydligt fler videos.

Det är möjligt att spela in dina möten. Mötesinspelningar sparas i upp till 20 dagar och de möten som inte laddas upp till Microsoft Stream finns tillgängligt att ladda ner lokalt.

Max filstorlek för PowerPoint är 2GB.

 • Obegränsade meddelanden och sökning
 • Gäståtkomst
 • 300 maxgräns för användare
 • Word, Excel, Powerpoint + OneNote-appar
 • 140+ integrationer
 • Fillagring (2 GB / användare och 10 GB delad lagring)
 • 1: 1 Gruppvideosamtal
 • Kanalmöten
 • Skärmdelning
Skillnaderna mellan gratis- & betalversionen av Microsoft Teams

Skillnaderna mellan gratisversionen och betalversionen skiljer en del. Gratisversionen innehåller en mängd olika funktioner, dock med lite begränsningar. I tabellen nedan kan du se de huvudsakliga skillnaderna.

Gratis Betald
Maxantal medlemmar
500,000 per organisation
I stort sett obegränsad med en "enterprise license"
Fillagring
2 GB /användare & 10 GB av delad lagring
1 TB/användare
Teams live events

En stor fördel med att använda dig av Live Events är t.ex. dess funktion att kunna ha upp till 10 000 deltagare, i ett vanligt Microsoft Teams videomöte kan du ha 250 deltagare. Ett skapat online event kan löpa upp till 4 timmar och du kan dessutom ha 15 live-möten igång samtidigt. Det innebär att du kan schemalägga obegränsade möten men endast ha 15 st. igång live. Se tabellen nedan:

Maxgräns
Antal deltagare
10,000
Eventets varaktighet
4 timmar
Live strömmar igång samtidigt i en Office 365 organization
15 Live events
Du kan läsa mer fördjupad information om Live events i Teams.
Slutsats

Avslutningsvis så är det tydligt att kommunikationen på distans blir alltmer en del av vår vardag. De flesta som arbetar hemifrån ställer allt högre krav på uppkoppling, användarvänliga funktioner och enkelhet. På så sätt kan du vara produktiv i Microsoft Teams med samarbete i realtid, starta live events för att ta möten och presentationer till nya dimensioner.

När det gäller den dagliga affärsverksamheten är Teams designad för flexibilitet och blir bättre ju mer du använder appen. Microsoft släpper regelbundna uppdateringar, så du kan vara trygg med att funktionerna blir bättre och bättre.

För att få det hela att fungera behöver du kort sagt egentligen bara en aktiv internetuppkoppling. Närmare bestämt en dator, telefon eller tillgång till webben för att kunna delta i ett möte eller chatta med kollegorna.

Behöver du extern IT-support  eller har fortfarande obesvarade frågor kan du alltid kontakta oss. Eller, om du vill läsa mer om Teams genom att besöka följande länkar:

 

Scroll to Top