Microsoft Teams - Specifikationer & Begränsningar

juni 3, 2020
Estimerad lästid ca: 5 minuter
vad är microsoft teams

I denna artikel får du svar på vad som gör Microsoft Teams till en go-to app för många och vad som gör appen till ett utmärkt alternativ även för ditt team. Först ut är en sammanfattning av vanliga frågor och svar samt besvarar frågan: Vad är Microsoft Teams?

Du får även reda på all viktig information om de begränsningar, specifikationer och frågor som du kan ha om Microsoft Teams. Vi kommer även att förklara skillnaderna mellan gratis och betalversionen av Teams samt förtydligar de möjligheterna som appen erbjuder. Skrolla ner för att ta reda på vad du kan och inte kan göra i Teams.

Innehållsförteckning

 1. Sammanfattning
 2. Vad är Microsoft Teams?
 3. Begränsningar
 4. Frågor och svar
 5. Teams Live Events
 6. Slutsats

Sammanfattning

Hur många kan delta i ett Teams videomöte?

Maxantalet användare är 1000 st. som kan vara uppkopplade samtidigt i ett möte. Detta gäller oavsett om det är inom organisationen, webb, Windows, Mac, mobil eller om deltagarna är gästanvändare.

Hur får jag tillgång till Microsoft Teams?

Först behöver du skapa ett Microsoft 365 konto med en Microsoft 365 licens. Sedan hanterar du inställningarna för din organisation i Microsoft Teams admincenter. Där kan du exempelvis ställa in dina policy för att kunna kontrollera vilka appar som finns tillgängliga i hela organisationen eller för specifika Team-användare. Du kan även anpassa Teams genom att fästa de appar som är viktigast för dina kollegor.

För vilka enheter finns Microsoft Teams tillgängligt?

Microsoft Teams finns tillgängligt för Windows, Mac eller Linux samt via webben och mobilen.

Vad är Microsoft Teams?

Microsoft Teams är en video-, chatt- & mötesapp som används av Microsoft 365 kunder för att underlätta kommunikationen i grupper. Teams-appen har under det senaste halvåret utvecklats till den ultimata plattformen för samarbete, med möjlighet att bjuda in externa användare via länkar till möten. Dessutom är Teams integrerat med Microsoft 365 för att ge användarna tillgång till andra Microsoft tjänster som exempelvis Onedrive, Sharepoint, Powerpoint, Word, Excel med flera.

microsoft teams möten dashboard

Återkommande begrepp

 • Team – En virtuell nav där alla medlemmar bjuds in för att samarbete kring projekt.
 • Kanal (eng: Channel) – En individuell rum i samma nav som antingen kan vara öppen för alla medlemmar eller endast inbjudningar. Du kan skapa specifika kanaler (eller rum) beroende tema som t.ex. nyheter, spel, ekonomi, HR och annat.
 • Kanalfliken – Här kan du spara inlägg, filer, appar och mycket annat som du använder regelbundet. De är inte heltäckande för hela appen dvs. en kanal kan ha olika flikar.
 • Aktivitetsflöde – Här kan du se alla aktiviteter, kommentarer, mentions och allmänna svar från dina grupper som du är med i.
 • Chatt – Privat chatt mellan du och andra i teamet.

Begränsningar

Antal ägare per team100
Antal team en användare kan vara medlem i1000
Antal Medlemmar per team25000
Privata kanaler per team30
Maxantalet kanaler per team200
Medlemmar i en privat kanal250

Frågor och svar

Vad är fördelarna med Microsoft Teams?

Det är en modern kommunikationsapp med stöd för likes, gifs, uttryckssymboler, förhandsvisningar av direktlänk och mycket annat som berikar din kommunikation. En annan fördel med Teams är att den integreras med Microsoft 365 vilket gör den till en ledande chat och samarbetsplattform. Med andra ord ett väldigt bra alternativ till Zoom, Google Meet eller Slack.

Läs mer om teams möten tips och trix.

Hur skapar jag en kanal i Microsoft Teams?

Kanaler är de rum/konversationer du har med andra kollegor. Varje kanal är till för ett visst område, en viss avdelning eller ett visst projekt. Du kan alltså skapa olika kanaler beroende på ditt egna skräddarsydda upplägg.

För varje nyskapad kanal skapas dessutom en egen mapp i ett SharePoint dokumentbibliotek.

Skapa en standardkanal

Hur delar jag filer i Microsoft Teams?

Det finns olika sätt att ladda upp filer till Teams. När du har laddat upp en fil kan du även dela en länk till den. Fördelen med det är att då behöver du inte ladda upp flera kopior av samma fil för att dela den på olika platser.

Se nedan hur du går tillväga när det gäller att bifoga filer från datorn.

Hur många kan vara uppkopplade i ett möte och i samtal?

För närvarande kan du koppla upp till 1000 personer för chatt och samtal. För ett vanligt möte samt för videomöte eller audiosamtal är maxgränsen 20 personer.

Kan jag återställa raderade kanaler?

Ja, du kan återställa raderade kanaler inom en begränsad period. Raderade kanaler kan återställas inom 30 dagar och räknas under tiden in i maxantalet på 200 st. kanaler. Efter 30 dagar raderas samtliga kanaler och dess innehåll permanent.

Kan jag se allas video i Microsoft Teams?

Nej, för närvarande kan 9 st video synas samtidigt. Gruppvideosamtalet är en grid på 3:3 = 9 videos samtidigt och det finns planer på att utveckla till betydligt fler videos.

Hur länge sparas mötesinspelningarna?

Det är möjligt att spela in dina möten. Mötesinspelningar sparas i upp till 20 dagar och de möten som inte laddas upp till Microsoft Stream finns tillgängligt att ladda ner lokalt.

Hur stor kan presentationsfilen vara?

Max filstorlek för PowerPoint är 2GB.

Vad ingår Microsoft Teams gratisplan?

 • Obegränsade meddelanden och sökningar
 • Gäståtkomst
 • 300 maxgräns för användare
 • Word, Excel, Powerpoint + OneNote-appar
 • 140+ integrationer
 • Fillagring (2 GB / användare och 10 GB delad lagring)
 • 1: 1 Gruppvideosamtal
 • Kanalmöten
 • Skärmdelning

Vart laddar jag ner Microsoft Teams?

Appen finns tillgänglig både i Google Play för Android telefoner och App Store med din Apple-telefon. Till datorn kan du ladda ner appen från Microsoft.

Skillnaderna mellan gratis- & betalversionen av Microsoft Teams

Skillnaderna mellan Teams gratis och betalversionen skiljer en del. Gratisversionen innehåller en mängd olika funktioner, dock med lite begränsningar.

I tabellen nedan kan du se de huvudsakliga skillnaderna:

Teams Live Events

En stor fördel med att använda dig av Live Events är t.ex. dess funktion att kunna ha upp till 10 000 deltagare, fram tills 30 Juni kan du ha upp till 20 000, i ett vanligt Microsoft Teams videomöte kan du ha 1000 deltagare. Ett skapat online event kan löpa upp till 4 timmar, fram tills 30 Juni 16 timmar och du kan dessutom ha 15 live-möten igång samtidigt. Det innebär att du kan schemalägga obegränsade möten men endast ha 15 st. igång live. Se tabellen nedan:

Du kan läsa mer fördjupad information om live events i Teams eller hur du byter bakgrundsbild i Teams.

Slutsats

Kommunikation på distans är en större del av vår vardag. De flesta av oss arbetar hemifrån ställer nu allt högre krav på uppkoppling, användarvänliga funktioner och enkelhet. I Microsoft Teams samarbetar du i realtid, skapar live events för möten och presentationer. Allt för att ta kommunikationen till nya dimensioner och vara mer produktiv i ditt team. Det ända du behöver är en aktiv internetuppkoppling, en dator, telefon eller tillgång till webben så kan du kunna delta i ett möte eller chatta med kollegorna.

När det gäller den dagliga affärsverksamheten så är den designad för flexibilitet och blir bättre desto mer du använder appen. Dessutom släpper Microsoft regelbundna uppdateringar, så du kan vara trygg med att funktioner utvecklas med tiden. Kontakta oss om du har frågor eller för extern IT-support.

crossmenuchevron-downchevron-right